Bu Blogda Ara

25 Nisan 2009

Gırgır Dergisi Savaş Köşeleri; Behiç Pek'den Biraz da Savaşalım

Usta çizerimiz Behiç Pek'in imzasını taşıyan köşe savaşın, askerlerin garip ama esprili hayatını çok iyi yansıtan bir köşe idi. Devamlı füzeler, komutanlar, yuvarlak ve sivri kafalıklı kasklar takan, temsili iki asker gurubu olurdu.

Sinirli komutanlar, saf, beceriksiz veya işbilir askerler ile bezenmiş akılcı espriler bazen savaş karşıtı mesajlar da içerirdi.

Behiç Pek, Gırgır ayrılmaları yaşandıktan sonra yönetiminde de olduğu Pişmiş Kelle Mizah Dergisi'nde de bu köşeyi devam ettirmiştir.

Behiç Pek, aynı zamanda Muhlis Bey tiplemesinin espri yazarı ve Fırt Dergisi'nde de sinirli şahıs Zalak Mahmut tiplemesinin çizeri idi. (Muhlis Bey bölümünü ileride ayrı işleyeceğim)
Pişmiş Kelle Dergisi'ndeki performansı ise hayran kalınacak türdendi. Her hafta bir dergilik sürü espri bulup, bir çoğunu da çizerek neredeyse yarım dergi hazırlardı. Bu bölümü hazırladığım 2009 Nisan ayında halen Leman Dergisinde çizer hayatını sürdürmektedir.
Bu arada Gırgır'da aynı dönemlerde yayımlanan diğer bir askeri temalı ve çok tutan Mort Walker'ın HASBİ TEMBELER bant karikatür köşesinden de örnekler verelim.

Hasbi, adındandan da anlaşılacağı üzere tembellikle vakit geçiren, şişman çavuşunun sıkı takibine rağmen her işten kaytarmayı bilen bir er idi. Yumuşak huylu general, Türk askeri yapısına ters güzel kadın sekreteri ve diğer yan karaterleriyle iyi bir bant serisiydi.

Hiç yorum yok: