Gırgır'ın kapaklarından bahsetmek gerekirse tam manasıyla sivriydiler. Güldürmek yanında tam eleştirel yapıları vardı. Ancak kapak kadar içteki 2.nci ve 3.ncü sayfaları da en az kapak kadar hırçın esprilerle doluydular.
Kapakları benim zamanımda Ergün Gündüz, Gürcan Gürsel, Şevket Yalaz gibi genç ama usta karikatüristler çizerlerdi. Nadiren başkaları da arada çizerdi tabi. Bahs geçen çizerlerin o espriyi iyi yorumlayabilmesine göre Oğuz Aral kimin çizeceğini belirlerdi sanırım. Benden önceki dönemlerde Ouz Aral, İlban Ertem, Nuri Kutcebe, Altan Erbulak gibi üstadlar da çizmiş ama ben onları az gördüm.
Espriler çeşitli kişilerden olurdu. Orhan Alev, Yılmaz Okumuş, Zafer Temoçin, Erdal Belenlioğlu, gibi isimler iyi kapak espricilerindendi.Süleyman abi de vardı. (Soyadını hatırlayamadım,-ayıp bana- Mustafa Bayramoğlu hatırlattı Süleyman Yıldız idi tabi)
Ekteki kapaklar, benim amatör işlerimin ağır eleştiri aldığı sayıların kapakları. Ama işlerim çıkıyordu en azından ve karikatür eğitimim başlamıştı nihayet.
3 yorum:
70 lerin başıydı ve 7-8 yaşlarındaydım sanırım.Babama bana şu yeni çıkan GIRGIR DERGİSİNDEN almasını söylemiştim ve o da bana o dergiyi almıştı hemde ilk sayısını.Daha sonra her perşembe aldım ta ki dergi satılıp Rahmetli OĞUZ ARAL AYRILANA KADAR..Çok yoksulduk o dergiyi alabilmek için hafta sonlarında kahvehanede çıraklık yaptım hafta sonları.Arkadaşlarımda yoksuldular,yetiştirme yurdunda kalıyorduk babam 13 yaşımdayken vefat etmişti ve yurt hayatında paylaşım çoktu.Aldığım dergileri okuduktan sonra arkadaşlara verirdim ve o derginin tırajının dünya mizah dergileri sıralamasında Rusya'daki Krokodilden sonra 2. sırada olduğu yıllarda aynı dergiyi yaklaşık 50 kişi okurduk.Ama zamanın bu kadar hızlı değişeceğni ve o Gırgır'ın lezzetini hep arayacağımı bilseydim bencillik eder ve okuduktan sonra Gırgır'ımı kimseye vermezdim.Bugün 16 yaşında bir olum var .ONUN o dergilerin tamamını okumasını isterdim.Keşke kolleksiyon bilincim olsaydı ve orjinal sayılarını kendi okuduğum sayıları saklayabilseydim.
Pardon kayıt olmamak için isimsiz kısmını tıkladım ve altına ismimi eklemeyi unuttum.İzmir'den Hüdaverdi Özbora
Gırgır'ın var olduğu dönemde her hayata olumlu anılar bıraktığı kesin.
Yorum Gönder