Kendime göre mizah ve mizah dergilerinin mizahı harbi yaptığı dönemler ve genel çizim dünyası burada...
Bu Blogda Ara
30 Haziran 2010
Hasan-Ergün sayfası
Bu sayfa esprileri Hasan Kaçan ve çizimi Ergün Gündüz'e ait olan bir sayfaydı.
Heten Keçen olarak da bilinen (!) Hasan Kaçan'ın mizahi bakışı, Ergün Gündüz'ün kıvrak ve günü yansıtan kıyafet, saç, güncel tipleme başarısı ile yansıtılınca gerçekten sevilen bir karma oluştu.
Şahsen ben de bu sayfayı epey severek okurdum. Ergün Gündüz'ün çizgi kıvraklığı beni hep cezbetmişti. Bazı çizerlerin tarzı kadar uçuk değildi belki ama tipleri güzel di. Yakışıklı olan yakışıklı, güzeli güzel, çirkini çirkindi bir kere. Bazı tarzlarda güzeli bile çirkindir, bu çizgi öyle değildi bir kere. Aynı zamanda bir spor ayakkabı çizilecekse vitrinde gördüğünüz son, bilinen modellerden olurdu. Atkı son desenlerde, etek son moda kesimde, yani yaşayan çizgilerle olurdu. Çoğu çizim stilize olup son modelleri anımsatmaz bile. Ya da 30 senedir çizilen klasik tarzdadır. Ama Ergün abinin çizgileri sizi sokaktan çizgilerle yakalardı.
Ergün Gündüz zamanında yurtdışı deneyimleri de olan bir çizerdi ve çizimleri birçok yurtdışı sergi, website v.b. sunumlara katıldı. Özellikle suluboya tarzı ile hoş etkiler yakaladı. Ressam olarak eğitimini tamamladığı için iyi bir estetik altyapısı vardı ve bu altyapıyı iyi kullanıyordu. O mizah esprileri bulma işini bırakıp kendini çizime konsantre etmişti. Espri bulmuyor denemezdi, o işi yazarlara bırakırdı ama çizgisiyle, detaylandırmasıyla işe iyi bir yorum katardı.
Doküman kullanmayı severdi ve estetik unsuru yüksek görsel kaynakça kullanıp estetiğini kendi sitiline çok güzel adapte ederdi. Masası hep çizim dergileri ve fotoğraf içeriği bol kaynak dergi, kitap vs ile dolu olurdu.
Bu çizgi yeteneği ve aşkı ile mizah yanında çizgiroman dergilerine de önayak oldu.
Sanırım ilk RR (Resimli Roman), sonra Joker ve Akrebin Gölgesi serisi. Ancak piyasa şartları bu kaliteli kağıda basılı dergilerin yaşamasını sağlayamadı.
Ergün abi ile de daha Gırgır sonrası dönem dergilerde çalıştık; Hıbır, Hugo, H.B.R. Maymun, Şebek, HoBoR.
Hasan Kaçan esprileri ise güldüren, yeren, iğrenç, duygusal, şaşırtan esprilerdi.
Bir espriciden ne isterseniz o kadarını verebilirdi Hasan abi. Benim üzerimde de epey emeği vardır sağolsun. Emek verirdi ama karşılığını da almayı bilirdi Hasan abi.
Yaptığı işlere tazını da koyardı. Gırgır sonrası kurulan Hıbır Mizah Dergisi'nde yönetimde olanlardandı. Hıbır sonrası da Ustura adlı bir degi kurdu ama çok uzun yaşamadı bu dergi. Gazete günlük mizahi yorumu da yaptı. Sonra bilindiği gibi Ekmek Teknesi TV dizisini de yaratarak iyi televizyon başarılarına imza attı. Bir de Şans Yolu adlı yarışma programı sunmuştu. Cem Yılmaz'ın Arog filmin de de oynadı. Yani yine mizah için de bulundu ve edecek bence.
Bu usta esprici ve çizer karması sayfalar hep ilgi çekti ve farklı tadlar ortaya koydu diyebilirim. Günümüzde Fatih Solmaz-Bahadır Baruter karması Lombak sayfası buna örnek sayılabilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder