Bu Blogda Ara

15 Kasım 2007

Atilla Atalay ve Gırgır'daki yazılı mizah


Aslında Atilla Atalay'dan önce Gırgır'da İsmet Çelik'in yazılarını incelemek gereklidir.
Atilla Atalay ondan sonrası kuşağı içinde mizah dergilerinde sivrilen isimlerdendir.
Ve kendisi Suavi Sualp ve İsmet Çelik'ten her zaman büyük saygı ile bahsederdi. Onun zamanında Oguz Aral'ın ve kendisinin tabiriyle "Sayfada gedik var" demesi ile karikatürler arasında bir yazı alanına yer kaldığı ve buraya gerekli mizah yazısının yazılma ihtiyacı anlatılırmış.
Yani biraz yere göre doğaçlama yazılan yazılar zamanıymış.
Daha sonra mizah yazıları oturdu ve Atilla Atalay'ın yazı köşeleri oluştu.
Bu köşelerden en önemlisi "Haftanınlakırdılukurdusu" idi. Görsel biraz kötü idare edin.

Bu köşede haftanın önemli olayları, güncel konular, güncel laflar, geyikler vs en komik repliklerle dönerdi.
Bir de Atilla abinin yazı tiplemeleri vardı. Bunlar arasında Fırt'da Eray, Gırgır ve Hıbır'da Sıdıka, Leman'da Sıkılhan vb olarak sayılabilir. Bir de bunları vinyetler ile yaşatan bir çizer yanına bir çizim yapardı ve tip artık kafanızda canlanırdı.
Sıdıka çizimlerinde en oturmuş olanı Latif Demirci'nin çizimidir. Kitap kapaklarının bazıların da onun çizimleri vardır.

Sıdıka aynı zamanda TV dizisi olarak ShowTV'ye de epey bir dönem hazırlanmış ve epey sevilmişti. Niye bitti bilemem ama yine olsa sevileceği kuşkusuz.

Dizinin girişindeki jenerik çizimleri yine Latif Demirci tarafından hazırlanmıştı.
Bu arada Sıdıka'dan önce yayımlanan Yılmaz Erdoğan'ın Mükremin ve ukala derecesinde bilgili kızkardeşi de Atilla abinin Sıdıka'sına çok benzer ve Sıdıka'dan alıntı olduğu söylenir. Doğruluğunu bilemem ama senelerce Sıdıka okuyan insanlar normal bir mahalle kızı olmasına rağmen fazla biligi tiplemesi ve Mükremin gibi sert bir abi tiplemesi ile Demet Akbağ-Yılmaz Erdoğan'ın tiplemeleri sanırım bu temadan bilinçaltında biraz etkilenmişlerdir.
Ama Atilla Atalay sadece köşe ve gedik yazıları ile kalmadı ve ilginç fotoğraflar ile bunlara yazılmış komik yazılar gurubu kullanarak başarılı sayfalar oluşturdu.
Kendi blogunda zamanın telefon şakaları döneminden çıkma "Görevimiz Tehlike" görev kasetleri sesli komiği di ilginçtir (blog ismi aşağılarda var)
Atilla abi yine kendisi gibi yazarlar yetiştirme konusunda da epey aktifdi. Osman Şayan ve Alper Atalan isimli iki kişi Hıbır Dergisi zamanında onun tarafından yetiştirilmiş ve yazılarıyla köşe bulma şansı yakalamışlardır. Sıdıka dizi senaryosunda da Atilla abiye yardımcı olmuşlardı bildiğim.
Hatta Alper Atalan da Show TV'de 2007'de yayımlanan Kısmetim Otel dizisininde senaryosunu hazırlamışdır.
Bir de Sanal Uyku adlı kitabı var diye biliyorum.

Atilla Atalay'ın kendi hazırladığı blog da da kurucularından olduğu ve idaresinde bulunduğu Hıbır üzerine belgesel tadında bilgiler vardır.
http://atillaatalay.blogspot.com/

Atilla abinin, Hıbır, HBR Maymun ve Şebek dergileri zamanındada da çok aktif rolü vardır.
Yazilarina halen Leman gurubunda devam etmekte ve sayısız kitabı piyasada bulunmaktadır.
Bir kitap fuarı sırasında kendisine rastlayıp kitaplarının bir kaçını imzalatmıştım hatta. Ama sonra senelerce beraber çalıştık ama yeni kitaplarını imzalatmayı unuttum sanırım.

3 yorum:

D!mple Rock dedi ki...

dünün sıdıkası, bgünün makbulesi..

baki dedi ki...

Sıdıkayı gerçekten çok sevmiştik şimdi Avrupa Yakasındaki karektere hiç yakıştıramıyorum. Keşke sıdıka devam etseydi. Bende anlayamadım o dizinin neden bittiğini.
Atilla Bilgili

Oguzhan Kayan dedi ki...

Evet SIdıkayı pek bir sevmiştik. Atilla Atalay abimiz daha 100 sene bu işi yapabilirdi, ancak TV dünyasının kuralları çizer, yazar dünyasından farklıdır. Reyting uğruna yapılmayan şey yoktur. Bu da bir nevi TV oy saçmalığı yani.
Belki Atilla abi kendi bırakmıştır, bilemem :))