Bu Blogda Ara

15 Mayıs 2021

MİMAR SİNAN ÜNİVERSİTESİ'nde okumuş, eğitim vermiş, yolu kesişmiş, benim de tanıdığım, bildiğim çizgiroman ve mizah dergilerinde çalışmış yazar, çizer, karikatürist, senarist vs arkadaşları, ustaları derledim. 
Aralarında ustalık, popülerlik gözetmeden isim sırasına göre dizdim (bir hata yapmadıysam).
Tabi eksikler var ama hangi kişinin, tanışsak bile hangi okuldan, bölümden olduğunu bilmek de zor. 
Çoğu çizere 2 sayfa ayırdım, aslında bazı ustalar 2 değil 200 sayfada bitmez ama şimdilik böyle ilerledim. Fazla kaynağım olmayan çizerlere 1 sayfa yaptım, altlarına ileride bazı bilgiler ekleyeceğim.
Şu an epey eksiğim var, benden önce okumuşlar hakkında yakında tamamlamış olacağım.


Abdulkadir Elçioğlu, MSÜ Resim Bölümü'nde okumuştu. Gırgır zamanından tanışırız ama Hıbır'da beraber çalışmaya başladık. HBR Maymun ve Şebek Dergileri'nde de birlikteydik. Halen illüstratör olarak dergilere çizimler yapıyor. Grup Perişan isimli, aynı evi paylaşan üniversiteli 3 genci anlatan köşe serisi epey popülerdir. Bunların kenarlarına müzik dünyasından verdiği haber, bilgi ve çizimler de epey takip edilir.


Akın Çavdarlı, MSÜ Grafik Tasarım okumuştu. Hıbır ve Hugo Dergileri'nde beraber çalışmıştık.


Can Baytak, MSÜ Resim Bölümü okumuştu. HBR Maymun Dergisi'nde beraber çalışmıştık. Halen Haber Türk Gazetesi için  günlük karikatür çizmektedir.




Doğan Ür, MSÜ Grafik Tasarım okumuştu, sanırım Kemal Aratan ile aynı sınıftaydı. Airbrush (Pistole) tekniğine çok hakim bir çizer ve illüstratördür. Cat Stevens (Yusuf İslam) için yaptığı sahne çizimleri de epey bilinir. Aynı zamanda iyi bir müzisyendir. 


Eda Oral, MSÜ Heykel Bölümü'nde bir süre okumuştu


Erdil Yaşaroğlu, MSÜ Heykel Bölümü'nde okudu.


Ergün Gündüz, MSÜ Resim Bölümü'nde okumuştu. Son dönem yetişen iyi bir ressam, efsane Gırgır kapak çizimlerine imza atan ve Hıbır Dergisi'ne yaptığı renkli suluboya kapaklar değerlidir. Yurtdışında tanınan, Vampirella'ya da çizgi öykü hazırlayan değerli bir çizgiromancıdır.
Hıbır, HBR Maymun, Şebek, HoBoR Dergileri kurucularındandır ve bu dergilerde beraber çalışmıştık.


Erhan Nuhoğlu, MSÜ Heykel Bölümü'nde okudu.


İrfan Sayar, Akademinin Yüksek Dekoratif Sanatlar Bölümü, Sahne ve Görüntü Sanatları İhtisas atölyesinden mezun oldu. Enformatik Bölmü'nde ileride öğretim görevlisi olarak ders verdi. Hıbır, HBR Maymun, Şebek Dergileri'nde beraber çalışmıştık. Bir çok esprili Endüstri Tasarım Ürünü vardır ve çok büyük bir yaratıcılık-mizah konusu tasarımları vardır. Bu tasarımların bazılarını, sergilenir, çalışır modeller halinde hayata geçirmiştir.


Kemal Aratan, MSÜ Grafik Tasarım okudu. Limon, Leman Derisi kapak çizerlerindendir. Efsane tiplemesi İhtiyatsız  Adam ve Galip Tekin ile yarattığı Vah Vahap çok bilinenlerdendir. Çok iyi bir çizgiromancıdır, karelemeleri, bakış açısı müthiştir. Birden fazla teknikte en üst seviye çizerdir.


Kemal Can, MSÜ Tekstil Bölümü'nde okudu, şimdi Prof, ve bölüm başkanı. Hıbır Dergisi'nde beraber çalışmıştık. Gerçekten çok yönlü bir sanatçı ve artık akademisyen.


Levend Çanga, MSÜ Grafik Tasarım okudu. Çizgiroman dışında çok iyi bir illüstratördür, Dünya çapında bilinen çierlerimizdendir. Taksim Kemancı Bar giriş koridorlarına yaptığı Giger'in Alien çizimlerine hayran olmuştum.


Mehmed Ersoy, MSÜ Resim Bölümü'nde okudu. Hıbır, HBR, HoBoR Dergileri'nde beraber çalışmıştık. İlişkiler isimli köşesi, çok sevilen ve halen Leman Dergisi'nde devam eden bir seridir. Aralarda kitap çalışmaları için renklendirmeleri Mustafa Bayramoğlu ile beraber yaptığımız da olmuştu. 


Murat Bozkurt, MSÜ 1988 Endüstri Tasarım girişli ve sınıf arkadaşımdır. İyi illüstratör ve storyboard çizeridir. Okul zamanı biteri çaldığı bir kaç müzik grubu olmuştu. 


Ogün Sanlısoy, MSÜ 1988 Endüstri Tasarım girişli ve sınıf arkadaşımdır. Limon Dergisi'nde köşe de almışken müzik kariyerine daha önem verdi. Pentagram ile beraber çalıştıktan sonra solo müzik çalışmaları albümleri devam etmektedir. 


Oktay Can, MSÜ Grafik Bölümü'nde okudu. Hugo Dergisi çizgiromanlarının senaryolarını yazdı. Espri ve yazı açısından da çok yetenekli bir çizerdi.

Ben, yani Oğuzhan Kayan, MSÜ 1988 Endüstri Tasarım girişliyim. Hıbır, HBR Maynun, Şebek, HoBor, Müebbet Muhabbet Dergileri'nde çizdim. Çizgiroman'a tam dahil olamadım bir türlü Müebbet Muhabbet de başlayacaktı ama piyasa koşullarından dergi uzun soluklu çıkamadı. Endüstri Tasarım, Grafik Tasarımı illüstrasyon ve alanlarında halen devam ediyorum.


Tolga Abi (Gariboğlu) sunumu ile TV'de online oyun olan ve çok iyi satış rakamlarına ulaşan Hugo Dergisi çizer kadrosundaydım. Web Surfer HoBoR Mizah Dergisi'nde yarattığım karakterdir. 

Ramize Erer, MSÜ Resim Bölümü'nde okudu. Gırgır Dergisi efsane Biz Bıyıksızlar köşesi çizeridir. Eşi Nadide en bilinen karakterlerindendir. Bayan Yanı Dergisi yayın yönetmenidir.


Serdar Anlağan, MSÜ İç Mimarlık Bölümü'nde okudu.


Soner Günday, MSÜ Resim Bölümü'nde okudu.


Suat Gönülay, MSÜ Grafik Tasarım Bölümü'nde okudu. Limon Dergisi kapak çizerlerindendir. Vakur Barut karakteri çok bilinir. Çizgiromanları kitap serisi haline getirilmiştir. Hıbır Dergisi'nde beraber çalışma fırsatım oldu. En beğendiğim çizgiromancılardandır.


Tuncay Akgün, MSÜ Resim Bölümü'nde okudu. Bezgin Bekir çok bilinen ve sevilen karakteridir ve kendine özgün naif çizgisini çok beğenirim. 



2 yorum:

EA dedi ki...

Merhaba Oğuzhan 1980 TSBF girişli, hiç çıkmayışlıyım. Kemal Can gibi Cihan Demirci ile de Göztepe Aryamher Lisesinde birlikte okuduk, Üçümüzde 1980 mezunuyuz. Ayrıca Cihan Demirci ile özel sınavla 1981984-85 eğitim yılnda Sinema TV Bölümüne yatay geçiş yaptık. Cihan hala Kadıköy'de ikamet ediyor ve yakın zamana kadar Cumhuriyet - Ciddiyet ekinde yazıyor / çziyordu. Ayrıca kendisinin boyu kadar (uzunur da ha) mizah kitabı var. Alemdeki adı Damdaki Mizahçıdır. Onu unutma, hayatı çok zor geçti, geçiyor bu yüzden bazen gereksiz alınganlıklar yapıyor. Sevgiler.
Çok hoş bir çalışma olmuş.

Oguzhan Kayan dedi ki...

Özel olarak yazıştık ama buradan da netleştireyim.
Bu yazımda sadece benim MSÜ'de okuduğum döneme yakın dönem okumuş ve benim haftalık, aylık okuduğum takip ettiğim hatta dergilerde beraber çalıştığım çizer, karikatürist kişileri derledim.
Gerçi iş biraz büyüdü, tüm MSÜ ve ile ilişkili kişilere döndü, yani orada eğitmen olarak da gelenleri incelemeye katacağım.
Bir sonraki hedef Marmara Güzel Sanatlar gibi sanat okullarında okumuş olanları da derlemek.
Burada Sanat Okulları'nın karikatürist ve çizerler açısından yerini de incelemiş olacağım.
Bazıları sanat okulundan dergilere, bazıları da dergilerden güzel sanatlara kazandırıldılar.
Belki alt yorumlarda okula giriş anılarını takip eden çizer arkadaşlar yazar, eklerler.
Bu arada Cihan Dermirci, Aydın Gündüz, Zafer Temoçin gibi Kadıköy tarafında olan çizer arkadaşlar Marmara GSF çizer dünyasını bana aktarırlar.